Témata

kongres (35) konference (12)

Odškodňování újem na zdraví po 1. lednu 2014

Po nabytí účinnosti nového občanského zákoníku dochází k zásadní změně v oblasti právní úpravy stanovící pravidla pro odškodnění újem na zdraví a újmy způsobené úmrtím. Zatímco dosavadní právní úprava stanovuje podrobná pravidla pro odškodnění újem na zdraví (náhrady za bolest a ztížení společenského uplatnění) vyjádřená ve vyhlášce č. 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, nová právní úprava staví na obecném principu (§§2958 - 2959 NOZ).

§ 2958
Při ublížení na zdraví odčiní škůdce újmu poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy; vznikla-li poškozením zdraví překážka lepší budoucnosti poškozeného,nahradí mu škůdce i ztížení společenského uplatnění. Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti.
§ 2959
Při usmrcení nebo zvlášť závažném ublížení na zdraví odčiní škůdce duševní útrapy manželu, rodiči, dítěti nebo jiné osobě blízké peněžitou náhradou vyvažující plně jejich utrpení. Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti.


Třebaže opuštění podrobných pravidel pro odškodnění újem na zdraví obsažených v podzákonném právním předpisu je třeba v zásadě uvítat, pro potřeby soudní praxe, ale i každodenního života je žádoucí mít k dispozici pomůcku (metodiku), která umožní projekci obecného principu do konkrétnějších zásad.
To je ostatně v souladu i s důvodovou zprávou k novému občanskému zákoníku, která pro případ, že představitelé soudní moci budou pociťovat potřebu tabulek, vzorců nebo klíčů pro odškodňování újem na zdraví, předpokládá, že se soudní praxe shodne na zásadách podle nichž bude postupováno. A právě takové zásady budou diskutovány v rámci odborného programu kongresu medicínského práva.